Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün sunumçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak dayanıklı, esnek ve uysal bir kuruluşda olmalı, adamakıllı bir aromaya ve kararlı yanmayı esenlayacak kenarıcı özelliğe malik olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile de Latince “pürus” (saf aydınlık yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 yılındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey şiddetli oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en eksiksiz purolar olarak nitelendirilseler de birgeniş kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro muhtevaer en dikkat etmesi gerekilen şey sağlıklı bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sağlıklı bir nemde değil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız keyif yada tat maalesef muhakkak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. cümle saklama ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve muhtevaime amade uğramak muhtevaindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dem mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro nem değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında muhtevailen bir puro mefkûre nem değerlerinde muhtevailiyor kabul edilebilir. Kimine gereğince %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine gereğince gayet yakışır ve muhtevailebilir en yetkin değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro muhtevameyi çok severken özge bir isim bu nem değerinin puroya yazık edilen bir valör bulunduğunu ve katiyen muhtevailmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem farkı arasında gidip gelmeden hep aynı nem değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değdavranışimi purolarına ziyan verebilir. Böyle bir değişim yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem değerleri neyi değdavranıştirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca anlatmak gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan kızılınan aroma artar, duman azalır ve muhtevaimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça duman artar, muhtevaimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğleşmek istiyorsanız buna dem ve deney ile karar vereceksiniz. Size kimesne en eksiksiz valör bu ve bu değerde muhtevamelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız molekül yaklaşık 6 ay içerisinde davranışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem tesviye üzerine yerleşmiş bu tertibat sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı muhtevain muayyen bir dem içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu ezgi bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca çokça sıcaklık değdavranışimi sıfır ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem değeri çıkarmak muhtevain dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu valör iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek kucakı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz şiddetli nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dem özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içine dağıtılır ve nem in mütemadi ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çkızılışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile müşterek gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek muhtevain en eksiksiz yöntem olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem transfer hem nem tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Akşam gündüz yada zaman geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme muhtevain kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde şiddetli nem değerlerinde çift taraflı çkızılışarak sabit bir nem değeri esenlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor muhtevai fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve elan esenlıklı olmasını esenlamaktadır.